Abeceda rekunštrukcie domu: čo a ako?

Abeceda rekunštrukcie domu: čo a ako?

Keď premýšľate o úplnej alebo čiastočnej renovácii domu, mnohé úlohy, ktoré s týmto procesom súvisia, môžu byť spočiatku desivé. Zozbierali sme niekoľko užitočných rád, ktoré vám uľahčia prípravu na renováciu bytu...

Keď rozmýšľate o kompletnej alebo čiastočnej rekonštrukcii domu, často stratíte záujem o celý proces, nakoľko množstvo nečistôt a úloh, ktoré s týmto procesom súvisia, môž byť na začiatku desivé. Preto odborníkom z Alindy napadlo, aby dali dohromady niekoľko užitočných tipov, ktoré uľahčia prípravu na rekonštrukciu domu, takže budete mať väčšiu istotu pri práci.

 

Prvé kroky pred rekonštrukciou domu

Najdôležitejšie pred celkovou alebo čiastočnou rekonštrukciou domu je dôkladná príprava jednotlivých fáz. Podrobny plán nákladov vám môže ušetriť veľa prekvapení. Treba venovať dostatok času na výber vhodných profesionálov. Dôležité môže byť aj harmonogram, pretože niektoré procesy renovácie môžu súvisieť, takže nezáleží na tom, ktorý špecialista  príde, aby začal pracovať. Pokiaľ dokážeme včas správne skoordinovať pracovné procesy a profesionálov, môžeme ušetriť veľa, pretože stačí zaplatiť iba raz poplatky za príchod majstrov, ktoré v poslednej dobe výrazne rastú. Nedostatok času sa môže stať prekážkou rekonštrukcie domu. Keď začíname hľadať profesionálov od nuly, treba si zvážiť, že nebude to ľahké. Pokiaľ však nakoniec nájdeme toho pravého, musíme sa prispôsobiť jeho časového harmonogramu.

 

Pokiaľ počas rekonštrukcie prevezmeme niektoré úlohy, ktorých treba urobiť, oplatí sa o nich postarať ešte pred príchodom profesionálov. Môže ísť o zaobstaranie vybraných materiálov alebo prípravu určitých povrchov. V prípade takého projektu, nech je akokoľvek veľký, príprava tvorí 70%, realizácia 30%.

 

Môžete ušetriť veľa, ak niektoré úlohy urobíte sami. Takou úlohou môže byť odstránenie predošlej tapety, čo je síce nevďačnou úlohou, ale môže veľmi ovplyvniť cenovú ponuku maliara. Pokiaľ vám to čas a energia dovolia, zaobstarajte si odstraňovač tapiet. Pomocou odstraňovača tapiet dĺžky 305 cm sa zariadenie používa jednoducho a starú tapetu môžete odtsrániť bez námahy, pruh po pruhu. Jednoducho sa prenáša pomocou rukoväte, veľmi ľahko sa s ním pracuje.

Aké náklady môžete očakávať?

Najväčšiu časť nákladov na rekonštrukciu tvoria úhrada materiálov a odborníkov. Aby ste počas rekonštrukcie vyhnuli nepríjemným prekvapeniam, oplatí sa dodržať nekoľko rád:

  • Zmluva s odborníkmi: Častokrát sa vzdáme zmluvy aj faktúry, ak majster ponúka výhodnejšiu cenu, ale potom nebudeme mať šancu reklamovať. Dôležité je zahrnúť cenu, termín a používané materiály.
  • Dodávateľ: Pokiaľ stojíte pred kompletnou rekonštrukciou domu, ktorá vyžaduje veľa profesionálov, mali by ste zvážiť výber spoľahlivého stavebného tímu. Týmto spôsobom sa zbavíte bremena udržovania kontaktov s každým majstrom zvlášť ako aj organizovaniu jednotlivých úloh.
  • Rozpočet spotreby materiálov: Sú nutné rekonštrukcie a nie je k dispozícíi dostatočný rozpočet na to, aby ste mohli uvažovať o použití drahších materiálov. Pokiaľ sa však rozhodnete pre celkovú rekonštrukciu, mali by ste vybrať kvalitné materiály na obklady a steny, alebo renovácia sa dlhodobo nevyplatí.
  • Flexibilný rozpočet: Rekonštrukcia domu môže priniesť nečakané zvraty, čo zvyčajne znamená, že musíte znovu a znovu siahať do paňaženky. Pokiaľ však rozpočet dovolí vyššie nákaldy, treba si ich dopredu naplánovať.

 

Náklady na kompletnú rekonštrukciu

V každom prípade musíte začať s plánovaním, musíte si uvedomiť stav elektických vodičov, potrubia a vykurovacieho systému. Ich výmena výrazne ovplyvňuje nákaldy na renováciu, ale pokiaľ sa nainštalujú nové krytiny a problém sa zistí dodatočne, môžete stratiť oveľa viac. Pozrime sa na náklady pracovných procesov vo všeobecnosti:

  • demoličné práce
  • výmena vodovodného potrubia
  • elektroinštalačné práce
  • výmena okien a dverí
  • výmena alebo modernizácia vykurovacieho systému (napr. nové radiátory)
  • murárske práce
  • obklady
  • maľovanie
  • nový nábytok (napr. kuchynská linka)

 

Ako začať?

Nech ide o celkovú rekonštrukciu domu alebo iba o modernizáciu miestností, musíme začať s podrobným plánovaním. Dôležité je posúdenie stavu domu (voda, kúrenie, elektrické vedenia). Pri takejto renovácii máte vynikajúci príležitosť relaizovať vo vašom domove priestorovo úsporné a praktické riešenia. Napríklad výmena dvier za posuvné dvere, kde je obmedzený priestor. Sada kovania na posuvné dvere je dostupná v jednoduchom a dvojitom prevedení, je perfektná na šatňu, práčovňu a špajzu. Nábytkovú dosku hrúbky 4 cm môžete personalizovať, takže okrem toho, že bude praktickým  riešením, odráža aj štýl bytu.

 

Akonáhle budete mať podrobný zoznam a tabuľku plánovaných výdavkov, nájdite tých správnych špecialistvo a po konzultácii s nimi pripravte časový harmonogram. Potom nasleduje nákup materiálov. Po dokončení štrukturálnych renovácií a maľby, ak je potrebný, môže  prísť nový nábytok. Ukážeme niekoľko výborných nápadov z ponuky eshopu Alinda:

Jedáleň

Vyberte si z ponuky moderných, čalúnených stoličiek, jedálenských setov a barových stoličiek, v sekcii kuchyňa. Tieto kusy nábytku vnesú novú farbu do vašej jedálne alebo kuchyne aj bez kompletnej rekonštrukcie domova.

Spálňa

Pomôžeme vám zariadiť aj vašu spálňu. V ponuke nábytku do exteriéru a interiéru na vás čakajú praktické komody, rôzné posteľové rámy, ale aj toaletné stolíky a šperkovnice.

Pracovňa

Pokiaľ pri rekonštrukcii domova vznikla nová pracovňa, je na čase ju zaplniť pohodlným a praktický nábytkom. Čaká na vás sortiment písacích stolov a kancelárskych stoličiek, ale môžete s nami počítať aj pri nákupe kodomy alebo knihovne.

 

 

Predchádzajúci Takto môžete vylepšiť pripojenie do siete
Ďalej Sady záhradného nábytku a stoličky: pozrime sa na ponuku!